ADHD of concentratieproblemen?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Geschat wordt dat ongeveer 2 tot 7 procent van alle kinderen een vorm van ADHD heeft. Soms is dit aan de buitenkant zichtbaar, maar soms ook niet.  Als jouw kind de diagnose ADHD heeft gekregen, dan zit je waarschijnlijk vol vragen. Want wat betekent dit voor jou, de omgeving en jouw kind?

Bij heel drukke kinderen wordt vaak al snel aan ADHD gedacht. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Het drukke gedrag kan meerdere oorzaken hebben en ook rustige kinderen kunnen ADHD hebben. Dit wordt dan ADD genoemd en is een vorm van ADHD. In de naam kun je al een beetje het verschil zien: de `H` van hyperactiviteit ontbreekt namelijk. Toch is er wel vaak wel veel drukte in het hoofd aanwezig.

De diagnose ADHD omvat dus meerdere vormen, of typen. Sommige kinderen zijn vooral erg druk en/of impulsie, terwijl andere kinderen meer last hebben van onoplettendheid. Een combinatie hiervan kan ook voorkomen. Omdat alle vormen – dus ook ADD – onder de diagnose ADHD vallen, worden al deze vormen in dit artikel aangeduid met de overkoepelende term ADHD.

ADHD: een neurodiversiteit

ADHD is een neurodiversiteit. Dit betekent dat de hersenen van kinderen met ADHD vaak wat anders werken. Hierdoor loopt jouw kind misschien tegen bepaalde obstakels aan. Bijvoorbeeld omdat de omgeving ingericht is op de hersenen van mensen zónder ADHD.

Bij ADHD horen verschillende symptomen. Hierbij kun je denken aan: moeite hebben met concentreren, snel overprikkeld zijn, het moeilijk vinden om stil te blijven zitten, dromerig overkomen, moeite hebben met organiseren van taken, heel erg druk zijn of dingen doen zonder hier over na te denken.

Er bestaan verschillende symptomen die per kind kunnen verschillen. Maar alleen een professional kan vaststellen of jouw kind ADHD heeft. Soms zijn er namelijk wel een paar symptomen aanwezig, maar heeft een kind geen ADHD! Deze symptomen worden dan vaak ergens anders door veroorzaakt. Daarnaast heeft ieder kind natuurlijk zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Iedereen – met of zonder ADHD – is daarom uniek en heeft zijn of haar eigen behoeften.

Als jouw kind ADHD heeft, dan is dat helemaal niet erg. Kinderen met ADHD hebben namelijk met (of misschien wel dankzij) ADHD ook hele mooie eigenschappen en kwaliteiten. Als je ADHD hebt, dan ben je vaak ook creatief, intuïtief, nieuwsgierig, enthousiast, heb je veel ideeën, ben je eerlijk, snel, stoer en grappig. Coaching kan jouw kind helpen om de positieve kwaliteiten en eigenschappen te ontdekken en deze in te zetten.

Wat kan coaching doen?

Het komt regelmatig voor dat een kind met ADHD vastloopt. Sterke Jerke Kindercoaching kan dan helpen. Misschien heeft jouw kind vaak te horen gekregen: ‘Hou je nu eens stil’, ‘Ben je alweer iets kwijt’, ‘Doe eens rustig’, ‘Concentreer je nu eens’, dit doet enorm veel met het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van het kind. Binnen enkele sessies krijgt je kind weer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Ook kinderen zonder ADHD kunnen concentratieproblemen hebben en/of druk gedrag vertonen. Een kindercoach diagnosticeert niet maar kijkt gezamenlijk met jullie waar het vandaan komt en ik geef praktische handvatten en tips om weer verder te kunnen.

Nieuwsgierig wat ik voor jullie kan betekenen? Neem gratis en vrijblijvend contact op via de mail of stuur een berichtje of belletje naar 06 20 64 22 34

Volg Sterke Jerke Kindercoaching